AIDAI

Straipsniai
Search
PRENUMERATA

Paulius Juzys. Putino talkininkų prekėms – žymėjimą!

Ar pamenate, kaip vadinasi įmonė, ilgus metus pylusi teršalus į Kuršių marias? O jos produkcijos firminis ženklas koks? Įmonė – “Grigeo”, produkcija  “Grite”. Lietuvoje įprasta ilgus metus tąsyti teismuose rezonansines bylas, kad jos prisloptų. Metų metus užtruko Darbo partijos korupcijos byla. Keletą metų vyko nagrinėjimas Masiulio ir co byloje, kol buvo priimtas visuomenę papiktinęs išteisinimas. Gerai, kad aukštesnės instancijos teismas visgi atsipeikėjo ir atseikėjo niekdariams bausmes. Grįžtant prie “Grigeo”, norėčiau paklausti: ar pirktumėte tą “Grite”, jei jis būtų pažymėtas, pvz. ekskrementų krūvelės ženklu? Dauguma nebepirktume, nes būtų gėda prieš save ir kitus. Gėda būtų ir prekę parduodantiems prekybininkams.

Visai nesenai socialiniuose tinkluose pasklido Kauno mero verslo imperijos gaminių kompiliacijos. Atrodo tikrai įspūdingai tie įvairių prekių ženklų marginiai. Tūkstančiams patiko publikacija apie Rusijoje tebedirbančių, ir, atrodo, tebedirbsiančių, įmonių identifikavimą. Dažnam buvo akivaizdu, kad Rusijoje ilgus metus verslaujančio turtuolio kalbos apie verslo pardavimą yra veidmainiškos. Tiesiog laukta, kad karas vienaip ar kitaip bus įšaldytas, kariniai veiksmai prislops, išblės ir pasipiktinimas Rusijoje verslaujantiems. Pasipiktinimas veidmainiais Putino režimo rėmėjais (mokesčių pavidalu) yra suprantamas. Rusijos biudžetan įkrentantys mokesčiai ne tik sąlygoja didžiulę žalą Ukrainai, bet ir naštą Lietuvai, kuri skiria paramą kovojančiai už laisvę šaliai.

Naivoka tikėtis, kad nešiosimės tas socialiniuose tinkluose pasklidusias Matijošaičių verslo imperijos prekių suvestines. Visai kitaip būtų, jei visų Rusijoje tebedirbančių ar prekiaujančių su Rusija gamintojų prekės būtų žymimos. Nereiktų sukti galvą, o ir pasirodytų, kad labai dažnas gamintojas iki šiol prekiauja Rusijoje išsijuosęs, nes dabar gauna viršpelnius. Deja, bet didžiųjų korporacijų garsiai deklaruoti išėjimo iš Rusijos ketinimai taip ir liko kalbomis. Stambiajam verslui nusipjauti, kad jo veikla stiprina Rusiją, kuri gerokai sukrustų, jei užsienio gamintojai iš tiesų paliktų agresorę. Siūlau raginti Lietuvos seimą įteisinti privalomą visų, taigi ir užsienio, gamintojų prekių žymėjimą, jei tokios prekės iki šiol keliauja ir į Rusijos rinką. Būtų puiku ir konkursą surengti įtikinamam žymėjimo simboliui, kad būtų gėda ir sugalvojusiam pirkti Putino talkininkų prekę, ir ją parduodančiam.

(Skelbiamas tekstas yra asmeninė autoriaus nuomonė, nebūtinai sutampanti su redakcijos.)

Parašykite komentarą

Scroll to Top

SUSISIEKITE