AIDAI

Straipsniai
Search
PRENUMERATA

Lietuvos verslo pionieriai: kuriuos beatrasime po 30-ies metų?

Tie, kam šiandieną 50+, gana gerai pamena pirmųjų kooperatyvų kūrimąsi sovietmečio pabaigoje, jų transformavimąsi į “firmas” ir bendroves praėjusio amžiaus paskutiniam dešimtmetyje. Laukinio kapitalizmo epochoje atsirado ir sumenko daugybė komercinių bankų, draudimo kompanijų, investicinių bendrovių, žlugo arba buvo sužlugdytos neišmanėlių didžiulės įmonės, steigėsi daugybė lietuviškojo verslo pionierių. Šįkart dairysimės į valstybingumą atkūrusią Lietuvą XX amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje, senų reklaminių skelbimų pagalba ieškodami visus išbandymus atlaikiusių įmonių. Tokių tikrai esama nemažai – atsispyrusių reketininkams, biurokratų neraštingumui, nevykėlių funkcionierių “žiaurioms akcijoms” prieš verslą, muitinėje klestėjusiai korupcijai, chaotiškam teisės aktų keitimuisi ir kitoms anuomečio laikotarpio negandoms. Išgyvenę laukinio kapitalizmo sąlygomis, atspariausios lietuviškos įmonės šiandieną yra smarkiai išaugę bei sustiprėję, įdiegę europinius veiklos standartus ir aptarnavimo kultūrą. Prie XX amžiaus paskutinio dešimtmečių dar sugrįšime, o dabar leidžiamės kelionėn pas Lietuvos verslo pirmapradžius.

Kauniškė “Jungtis” skaičiuoja jau 34-us metus, įmonėje dirba bemaž 130 žmonių, moka adekvačias algas, o metinė apyvarta yra keli milijonai.

Vilniškė “Getija” tebegyva ir skaičiuoja 34-us metus, tačiau teturi vieną darbuotoją ir generuoja kuklias apyvartas.

Vargu ar kuriam reikia priminti nelinksmą “Lietuvos avialinijjų” istoriją, o štai braliukų su SAS įkurta “AirBaltic” baigia skaičiuoti trečią dešimtmetį.

Vilniškė “Baltic Travel Service” per trisdešimtį metų užsiaugino raumenis: turi keliasdešimt darbuotojų, generuoja milijoninę apyvartą.

Kadaise televizijoje smarkiai besireklamavusio koncerno “Status” istorija buvo audringa, bet neilga.

Bendrovės “Ežerėlis” šiandieną neberasi, bet labai panašią veiklą vykdo jau šiame amžiuje įkurta įmonė “Senasis ežerėlis”.

Jokių žinių apie vilniškę galeriją “Andromeda” nebepavyko aptikti, nes meno kūrinių rinkoje vyrauja nauji rinkodaros ir pardavimo metodai.

“Balticon” išnykusi iš verslo tyrų, arba pakeitusi pavadinimą.

“AIVA sistema” pasivadinusi įmonė skaičiuoja 34-us veiklos metus, įkūrusi filialus Kaune ir Klaipėdoje, vykdo įvairialypius projektus.

Kadaise priešais Vokietijos ambasadą įsikūrusią draudimo bendrovę “Preventa” jau senokai prisijungė tebeveikianti draudimo kompanija.

Draudimo kompanija “Dana” savąją veiklą vykdė neilgai, kaip ir dauguma lietuviškų draudimo bendrovių ar bankų.

Sumanymas pavadinti alaus pristatymo į namus įmonę “Vėžliu” buvo daugiau nei originalus, šiandieną “Vėžlio” pėdos senai ataušę.

“Vilniaus modelių namų” reklaminis skelbimas buvo dailus, bet tokia įmonė nebeezgistuoja.

Įmonė “Jotis” veikia jau 34-us metus, 1990-ų pabaigoje, užsiima apskaitos tvarkymu.

“Garliavos” nebeaptiksime veikiančių įmonių sąrašuose, tačiau jos reklama įdomi anuometėmis ryšio priemonėmis: telefaksu, teleksu, teletaipu.

Rodos, perspektyvioje IT srityje veikusios įmonės “CompService” šiandieną nebeaptiksi.

Apsilankyti lietuviško verslo pionierių, o dabar jau ir veteranų, praeityje mums talkino AIDŲ archyvas.

Patiko publikacija? Skirkite vienkartinę paramą! Dėkojam!

Parašykite komentarą

Scroll to Top

SUSISIEKITE