1991-ųjų pabaigoje galutinai sugriuvus SSRS imperijai, jos eksnarės susidūrė su daugybe valstybingumo įtvirtinimo iššūkių, kuriuos nei vienai nesisekė įveikti be didelių praradimų ir įtampų: po lemtingų įvykių 1990-aisiais ir nerimo persunktų 1991-ųjų (jų vasaros pabaigoje žlugo karinis “GKČP” pučas), Lietuvai 1992-aisiais teko irtis per buksuojančios ekonomikos, nusikalstamumo, bedarbystės ir daugelį kitų kliūčių. Vyresnioji ir vidurinioji karta puikiai pamena šiuos nepritekliaus ir fantastiškos infliacijos – per 1800% – metus, kuomet ne tik kainos augo nuolat, bet ir prekių pasiūla buvo labai ribota. Džugina kitkas: net ir vienais sunkiausių atkurto valstybingumo metais neblėso pagarba liaudies tradicijoms, kultūrai, gimtąjai kalbai, etnografijai. Pakliuvusi į rankas kukli, nei šimto puslapių neturinti, knygelė “Lietuvių apeiginiai valgiai”, 1992-aisiais kainavo nei daug, nei mažai – 65 bendruosius talonus – kai tuomet dolerio kursas buvo pakilęs iki 600 bendrųjų talonų-“vagnorėlių”. Su meile ir išmanymu autorė Rima Ruzgienė aprašo lietuviškųjų švenčių vaišes, skirdama dėmesio ir pačių tradicijų ypatumams, ir valgių pateikimui – pasigrožėkim jos patiekalais: tikiuosi, kad mieloms šeimininkėms ši trumpa kelionė po vaišių tradicijas bus naudinga.