AIDAI

Straipsniai
Search
PRENUMERATA

Modernaus gražuolio pirmtakai – Vandens sporto rūmai “Vilnius”

Šiandieną jo vietoje puikuojasi dailus šiuolaikiškas baseinų kompleksas, po rangovų bankrotų, teismų ir statybos pertrūkių išpukšėtas vilniškės valdžios. o mes šįkart leisimės kelionėn į praeitį, Vilniaus sporto objektų lankymą pradėdami nuo visų “Lazdynu baseinu” vadinto sveikatinimosi centro. Lazdynų baseinas (anksčiau Vandens sporto rūmai „Vilnius”) – sportinis baseinas Lazdynuose, vienintelis 50 metrų ilgio baseinas Vilniuje. 1980 m. Vilniuje buvo pastatyti Vandens sporto rūmai (architektas Edmundas Stasiulis). Tokio lygio solidaus baseino esama Kaune, „Girstučio“ rūmuose: juos 1975 m. pastatė Kauno Dirbtinio pluošto gamykla, nuo 2009 m. pradėtos „Girstučio“ sportinės dalies rekonstrukcija, o 2013 m. duris atvėrė Kauno plaukimo centras, kuriame yra minėtas 50 m ilgio baseinas. (Nuotraukoje viršuje – Vandens sporto rūmų “Vilnius” vidus 9-ame deš.)

Baseine buvo mokoma plaukti, teikiamos kūno kultūros ir sporto paslaugos. Baseine treniravosi plaukikai, vandensvydininkai, šuolininkai į vandenį. Vyko tarptautinės jaunimo vandensvydžio varžybos, jaunimo plaukimo varžybos, plaukimo veteranų varžybos. Taip pat vyko kanupolo treniruotės bei varžybos. Lazdynų baseine buvo organizuojamas aktyvus poilsis ir laisvalaikis: būta atletikos sporto salės, kiokušin (karatė) klubo, Vilniaus vandens sporto mokyklos, šuolių į vandenį klubo, pirčių, masažo kabineto, soliariumo, kavinių. (Nuotraukoje viršuje – baseino pastatas 9-ame deš.)

Lazdynų laisvalaikio centras (1980-1996 m. – Vandens sporto rūmai „Vilnius”) buvo pirmoji ir vienintelė vandens sporto šakų (plaukimo, meninio plaukimo, šuolių į vandenį ir vandensvydžio) sporto bazė Lietuvoje, atitikusi tarptautinius standartus. 

Sporto statinys (architektas Edmundas Stasiulis) pastatytas 1980-ais metais, XXII Olimpinių žaidynių išvakarėse. Jame buvo įrengti 2 maži baseinai vaikų mokymui plaukti – mažamečiams ir mokyklinio amžiaus vaikams – specializuota sporto salė, ir pagrindinis 50 m ilgio baseinas, turintis 8 plaukimo takelius, elektroninę laiko skaičiavimo įrangą, 4,85 m gylio šuoliaduobę, visą šuoliams į vandenį reikalingą įrangą (10 m, 7,5 m ir 5 m bokštus bei 1 m ir 3 m tramplinus), tribūnose tilpo pusšešto šimto žiūrovų.

Baseine buvo medicinos kabinetas, masažo kambariai, sauna ir dvi patalpos teisėjams, sekretoriatui ir kitoms reikmėms. Viena svarbiausių vandens sporto rūmų funkcijų buvo aukšto meistriškumo sportininkų ugdymas. Veikė trys sekcijos: plaukimo (nuo 1980 m.), šuolių į vandenį (nuo 1980 m.) ir meninio plaukimo (nuo 1985 m.). Pirmuosius plaukimo įgūdžius kasmet įgydavo daugiau nei trys tūkstančiai naujokų.

2013 m. Vilniaus miesto taryba nusprendė Lazdynų baseiną rekonstruoti, o jo rekonstrukcijos metu jį turėjo pakeisti naujas 25 m ilgio baseinas, visgi po ketverių metų nutarta nugriauti baseiną ir pastatyti naują, kurio rangovui pernai bankrutavus, naujojo baseino statyba sustojo. Nuotraukoje apačioje – naujojo baseino statyba 2020 m. rugsėjo mėn.

Apsilankyti Vandens sporto rūmų “Vilnius” praeityje mums padėjo AIDAI.LT fotoarchyvas.

Jei norite skaityti daugiau tokių publikacijų, tapkite AIDŲ prenumeratoriumi / prenumeratore jau dabar!

Patiko publikacija? Skirkite vienkartinę paramą! Dėkojam!

Parašykite komentarą

Scroll to Top

SUSISIEKITE