AIDAI

Straipsniai
Search
PRENUMERATA

Šimtamečio teatro erdvėse sklandančios mūzos pamena jo paslaptis

Nesirūpinkit – bilietus jau užsakiau, paskambinęs telefonu 21240: maloni kasininkė Jadvyga mums bilietėlius atidėjo, tiesa, gausim nuo tokios gausios kompanijos “atliekamą” trirublę mielai Jadvygai palikti, bet tiek to – sėdėsim puikiose vietose, iš kurių scena matosi geriausiai. Mielos damos jau susimojo, kad ši mūsų kelionė vyks  Vilniaus bei lietuviškojo meno praeitin: trauksim į senąjį sostinės operhausą, tad prašau žavias ponias pasidabinti lakieruotais bateliais, o garbius ponus kviečiu darsyk pasižiūrėti, ar “kulionikai” išblizginti it katino… na, tiek to – akys. Damoms privalomas ir išeiginis ridikiulis, o jų palydovus paprašysiu darsyk pries veidrodį pasitikrinti kaklaraiščio mazgą, bei pasipurkšti odekolonu – visgi einam ne į futbolo rungtynes, kurias vilniškiai žaidėjai vis prapila, o į operos teatrą. (Nuotraukoje: lietuviškieji baletas bei opera įsikūrė įkalnėje vienos gražiausių Vilniaus gatvių, teatro statybos laikais vadintos Didžiąja pogulianka (XX a. pradžia).)

Operos ir baleto teatro pastatas J.Basanavičiaus gatvėje, XX a. 6-as deš.

Taip atrodė teatro pastatas ir Didžioji pogulianka (dabar – J.Basanavičiaus gatvė) XX amžiaus 2-ojo dešimtmečio pradžioje.

Norėdami geriau įsisavinti kultūros vaisius, pirma užsuksim į teatro pašonėje – Basanavičiaus gatvės 11-ajame name – įsikūrusią kavinaitę “Lyra” (tiesa, ji dar vadinama kavine Nr.3, nes vaikštinėjame šeštajame dešimtmetyje), ir tvarkingai “įsiforminsim”: damoms siūlau paragauti kavos su kondensuotu pienu ir sausainukų “žvaigždutė”, o džentelmenai truktels šimtgramį iš briaunuotų stiklinių, nes tik į tokias čia ir pilstomas “ugninis vanduo”. “Balerinkoje” – su šalia esančiu operhausu siejamas kavinaitės žargoninis pavadinimas – užsisakysime nepaprastai gardų tortą, kurį atsiimsim po vaidinimo, o dabar jau laikas pereiti V.Kačalovo gatvę (apie šį artistą papasakosiu kitąsyk, nes gatvelei visgi bus sugrąžintas senasis Teatro gatvės vardas), ir pro dailų žilvitį traukiam tiesiai į senojo teatro “bromas”, slepiančias masyvias ir tvirtas kultūros tvirtovės duris.

Nepamainoma teatro palydove buvo prie J.Basanavičiaus ir Teatro gatvių sankryžos įsikūrusi kavinė “Lyra”, žargonu dar vadinta “balerinka”.   

Nuotraukose: teatro pastatas ~1925 m., kavinė “Lyra” XX a. 8-ame-9-am deš.

Kaip ir dažną sykį, mūsų vizito į lietuviškojo muzikos meno šventovę tikslai yra keli: pasidomėsim teatro pastato istorija, susižinosim, kokie kūriniai čia teatralizuojami, na, ir į pačius operos bei baleto artistus pasidairysim. Taigi, kad jau smagiai prisėdome bufete antrajame aukšte, prasivėrę duris į erdvų balkoną – iš jo smagu stebėti J.Basanavičiaus gatve dardančius troleibusus ir veiną-kitą automobilį – grįžtelėkime į išraiškingo pastato istoriją. „Pohuliankos“ teatro pastatas statytas 1912–1913 m. lenkų dramos teatrui pagal architektų V.Michnevičiaus ir A.Parčevskio projektą, iš tuometinės Vilniaus lenkų bendruomenės surinktų lėšų.

Norite matyti visą AIDŲ turinį?
Tapkite mūsų prenumeratoriais jau dabar!

Parašykite komentarą

Scroll to Top

SUSISIEKITE