AIDAI

Straipsniai
Search
PRENUMERATA

Vėlinių išvakarėse pabendrausim su populiariųjų “Žirmūnų” vėle

„Į Žirmūnus palydėki, kai užges langai visi, palydėk ir neskubėki, mes nueisim be taksi“, – dainavo kadaise Ona Valiukevičiūtė smagią Miko Vaitkevičiaus ir Petro Gaulės dainą “Palydėk į Žirmūnus”. Neatsiejama Žirmūnų dalimi buvo prekybos ir paslaugų centras “Žirmūnai”, suprojektuotas Aleksandro Arono, duris atvėręs 1969-ais. Šiandieną iš komplekso telikusi Kazimiero Kisielio skulptūros “Džiaugsmas” replika, mat originali varinė vaikučio skulptūra paviliojo ilgapirščius. Pamalonintas jūsiškio dėmesio publikacijai apie palangiškę “Vasarą” (esu ir pats patenkintas surinkta išsamia medžiaga), šįkart norėčiau pasikviesti į “Žirmūnų” restoraną, ir ne vien jį. Kaip ir įprasta, kelionę praeitin pradėsime nuo statybinės-architektūrinės dalies, nes pastatas visgi gimsta ne statybų aikštelėje, o architekto vaizduotėje. Užmetus akį į “Žirmūnų” nuotraukas, net ir statybinio išsilavinimo neturinčiam akivaizdu, kad pastatas yra gelžbetoninio karkaso. Vidinių kolonų žingsnis yra 6 x 6 metrų, išorinio kolonų žiedo – 3 x 6 m. Patalpos išdėstytos atsižvelgiant į kolonų žingsnį bei ritmą langų, išdėstytų juosta. Pagrindiniame pastate yra prekybos centras, kulinarijos parduotuvė, biblioteka ir restoranas. Pastatas rekonstruotas – keistas pirmojo aukšto suplanavimas – 1976-ais, ir paskutiniam XX a. dešimtmetyje. Puikia komplekso dominante tapo prie baseinėlio su fontanu pastatytas “Džiaugsmas”, tiesa, fontanas teveikė porą metų – keblus reikalas ta hidrotechninių įrenginių priežiūra… Paveizėję į “Žirmūnų” aplinką, veriam duris ir dairomės viduje: akį traukia Teodoro Kazimiero Valaičio kūriniai. Taip, jūs teisūs: šio žymaus metalo kaldinių meistro kūriniai puošia ir išnyksiančius “Šaltinėlį”, “Dainavą”, “Palangą” bei “Gintaro” viešbučio restoraną, tik garsioji “Vėtrungė” Lazdynuose nepasiduos sovietmečiu sukurto lietuviško meno beatodairiškam naikinimui – matyt, nenaudėlė pernelyg didelė.

Erdvė furšetams atitverta T.K.Valaičio kurta originalia sienele, baldai kurti specialiai šiai užeigai, serviravimui naudojami dailūs indai.

Restorano balduose dominuoja raudona spalva.

Nepagailėta lėšų baro baldams.

Patiekalą savam skoniui čia nesunkiai ras kiekvienas.

Atminčiai įsigysime – nemokamai neduodama – lankstinuką su “Žirmūnų” nuotraukomis, įamžinusiomis ir šaunų muzikantų kolektyvą.

Patiekalus rinksimės iš originaliai apipavidalinto valgiaraščio: ragausim “Žirmūniečių” salotas, užkandą “Trijulė” ar viščiukus “Žėrūnėliai”? 

Išėję, dar pasidairysim į pastatą ir baseinėlyje besiturškiančius…

…ir trauksim ieškoti kitų praeities įdomybių, o nugriauto vienetinio “Žirmūnų” pastato vietoje po kurio laiko iškils tipinis prekybcentrio angaras.

Pabuvoti Vilniaus praeityje mums padėjo AIDAI.LT fotoarchyvas.

Jei norite skaityti daugiau tokių publikacijų, tapkite AIDŲ prenumeratoriumi / prenumeratore jau dabar!

Patiko publikacija? Skirkite vienkartinę paramą! Dėkojam!

Parašykite komentarą

Scroll to Top

SUSISIEKITE