AIDAI

Straipsniai
Search
PRENUMERATA

Buities detalės, gimusios industrijos cechuose

Daiktas specifinis, tad anaiptol ne kiekvienam žodis “vobleris” žinomas bei suprantamas, tačiau žvejų akys kaipmat sublizga, jį išgirdus. Gerai, padėsiu jums susigaudyti, kas ir kaip: blizgė – ją žinom daugelis – yra gana artima voblerio giminaitė, tik gerokai paprastesnė. Gavęs gimimo dienos proga senelio dovaną – japoniškus(!) voblerius – išsyk pasijutau žveju-profesionalu, nors buvau dar apsisnargliavęs paauglys. Tvirtos plastikinės žuvytės vandenyje vingiavo it gyvos, gerokai įtikinamiau imituodavos žuvelę, nei lietuviškos blizgės, kurias sovietmečiu gamino Tauragės skaičiavimo mašinų gamykla. Vargu, ar kuris nors žvejys tebeturi anuometes blizges, nes prabėgo jau trečdalis amžiaus nuo laikų, kai ištrūkome iš sovietinės meškos glėbio, tačiau vilniškės Elektros skaitiklių gamyklos virtuvės įrankių komplektas tikrai kuriuose nors namuose yra tebenaudojamas. Pastarojo gaminio kokybė buvo puiki, tik vienam-kitam atitrūkdavo samtis nuo rankenos. Tvirtos plastikinės rankenėlės bala žino iš kokios plastmasės gamintos, nes trupėti nei neketino.

Sovietmečiu kiekviena didesnė gamykla, greta pagrindinės produkcijos, gamino ir kokias nors “plataus vartojimo prekes”, skirtas buičiai. Dažniausiai šie gaminiai, kaip ir viskas sovietmečiu gaminta, buvo neįmantrūs ir smarkiai skyrėsi nuo užsieninių analogų, atklysdavusių į sovietinės prekybos pinkles iš vadinamųjų “socialistinio lagerio” šalių, t.y. iš Rytų Europos valstybių. Nuolatinio prekių stygiaus, anuomet vadinto “deficitu”, fone, eilinis pilietis džiaugdavosi radęs nusipirkti tą Lietuvoje pagamintą buities detalę, tad dažnuose namuose galėjai aptikti Elektros skaitiklių gamyklos štampuotą daugybės plastikinių “strėlyčių” šviestuvą ar jau minėtą virtuvės įrankių komplektą. Šįsyk prisiminsim tik kai kurias lietuviškos pramonės gamintas buitines smulkmenas, turbūt dar besivoliojančias kur nors sandėliuke ar palėpėje, nors jų gamintojus senai nupūtė permainų vėjai.

Telšių skaičiavimo mašinų gamykla gamino įleidžiamas bei pakabinamas spynas.

Garsusis virtuvės įrankių komplektas, gamintas vilniškės Elektros matavimo prietaisų gamyklos (vėliau – “Skaiteks”).

Telšių skaičiavimo mašinų gamykla gamino dalis automobiliams.

Tekdavo apsišarvuoti kantrybe, norint surinkti tokį šviestuvą, kadaise kabojusį dažnam būste.

Tauragės skaičiavimo mašinų gamykla gamino blizges ir dalis automobiliams.

Pasikalbėjimo įrenginį gamino Panevėžio tiksliosios mechanikos gamykla.

Panevėžio tiksliosios mechanikos gamyklos produkcija buičiai.

Panevėžio tiksliosios mechanikos gamyklos produkcija automobilistams ir buičiai.

Panevėžio tiksliosios mechanikos gamyklos produktas – avarinis žibintas.

Vilniškės “Sigmos” gamintas lituoklis kainavo tik kelis rublius, bet ilgokai kaisdavo.

Girlianda “Varpelis” naujametei eglutei gaminta Pabradėje.

O čia jau gerokai rimtesnė “Sigmos” bei Elektros matavimo prietaisų gamyklos produkcija, kuria domėsimės kitos kelionės praeitin metu.

Kelionę nutolusiam laikmety baigsime vakariene Telšių skaičiavimo mašinų gamyklos valgykloje, o pasižvalgyti mums padėjo AIDŲ fotoarchyvas.

Norėdami skaityti daugiau tokių apybraižų, tapkite AIDŲ prenumeratoriais dabar!

Patiko publikacija? Skirkite vienkartinę paramą! Dėkojam!

Parašykite komentarą

Scroll to Top

SUSISIEKITE